Novelu Exekučného poriadku prerokujú poslanci v skrátenom konaní

07.08.2012 Bratislava

Bratislava 7. augusta (TASR) - Vládnu novelu Exekučného poriadku prerokujú poslanci parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Za takýto postup dnes hlasovalo 130 poslancov z vládneho Smeru-SD ako aj opozície.

Novela reaguje na júlový nález Ústavného súdu (ÚS) SR. Ten síce nepovažuje za ústavne neakceptovateľnú exekučnú imunitu štátu ako takú, ale jej rozsah a koncept vyplývajúci zo súčasnej právnej úpravy. Majetok štátu tak v súčasnosti nepožíva pred exekúciami takmer žiadnu ochranu. "Existuje reálna hrozba, že plošné zrušenie exekučnej imunity majetku štátu vyvolá nekontrolovaný proces postihovania majetku štátu," uviedol v parlamente minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorý zároveň poďakoval poslancom, že podporili skrátené legislatívne konanie k tejto právnej norme.

Navrhovaná zmena presne vymedzuje to, ktorý majetok nebude podliehať exekúcii. Zároveň zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu, ktorá by nadobúdala účinnosť v dôsledku rozhodnutia súdu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou.
 

Vyberte región